Så hittar du tjänsterna på din egen ort

Vill du boka en tid hos en frisör eller en massör? Kanske köpa en bil eller mobil? Här visas den enkla vägen att gå för att hitta de lokala företagen som erbjuder de tjänster och produkter som efterfrågas.

Även om E-handeln ökar starkt så finns det fortfarande en hel del produkter och tjänster som främst köps i de lokala butikerna. Delvis kan det ske för att man vill stödja lokala företag men det kan lika gärna handla om tidspress (du kan inte vänta in frakttiden), priset eller tillgängligheten. Som nyinflyttad i en stad kan det vara svårt att hitta dessa företag och i detta fall fyller kartsök en stor funktion.

Jag vill köpa markiser i Upplands Väsby….

Som ett exempel tas en person i Upplands Väsby som vill köpa markiser. Personen har inte bil och kan därmed inte ta sig till företag som ligger utanför de områden som kollektivtrafiken når. För att hitta vilka markisföretag som därmed kan vara relevanta används kartsökning. Detta kan ske via exempelvis Google, Eniro eller Hitta. Då de har något olika funktion och sökmöjlighet kan det vara så att funktionen fungerar på en av dessa, men inte på någon av de andra. Det beror till stor del på vad man söker på.

I detta fall används Eniro och en sökning sker på ”Markiser Upplands Väsby”. Sex olika träffar presenteras med företag som säljer markiser och liknande solskydd. Företagen presenteras då med bland annat en kort informationstext (som de ofta valt själva) samt telefonnummer. Det går även att få fram karta och vägbeskrivning.

Fördelen med kartfunktionen är att man däremot kan se direkt på en karta var företagen finns. Denna nås genom att klicka på Sverigekartan som finns längst upp på sidan på höger sida. I detta fall klickar man på ”Sök Markiser Upplands Väsby på karta”. Kartan som nu presenteras är över Upplands Väsby och visar exakt var företaget ligger.

Tack vare kartfunktionen kan man därmed mycket lätt se om det finns företag i närheten där man bor som erbjuder den tjänst eller de produkter som efterfrågas. Det går även att se i vilken stadsdel de ligger i vilket gör att man sedan kan gå söka efter passande lokaltrafik.  

Skillnaden mot Google Maps

Eniro och Hitta har liknande funktion, även om det finns skillnader. Google Maps är däremot mera selektiv. I exemplet ovan med markiser i Upplands Väsby så ger Google Maps inte ett enda förslag. Här är det Google som delvis avgör om deras kartfunktion ska finnas eller inte. I vissa fall är de helt klart bästa vägen att gå för att hitta företagen – ibland finns funktionen inte alls.

15 Aug 2017