Surfplattan – något för arbetslivet?

Ipad och andra läsplattor har fått en stämpel som nöjesmaskin, medan den vanliga pc:n eller macen är populärare på jobbet. Men det finns gott om sätt att använda en platta även på jobbet. Det gäller inte bara typiska kontorsjobb, även hantverkare och andra mer handgripliga yrkesutövare kan ha hjälp av en Ipad.

En padda har betydligt fler användningsområdet än att surfa, spela och titta på film och har på sikt alla möjlighet att bli en konkurrent till den traditionella laptopen på arbetsplatserna.

Molntjänster krävs ibland

Grundläggande krav som e-post, kalendrar och kontakter går förstås bra att använda även på en surfplatta, samt att skapa och dela dokument med arbetskompisarna. Det kan dock kräva att man använder molntjänster, och det är långt ifrån säkert att IT-avdelningen på din arbetsplats accepterar detta av säkerhetsskäl. Om du väljer att avstå från molntjänsterna så kan det uppstå vissa problem med att spara dokument på företagets egen server. Du kommer även att tvungen att få IT-avdelningens godkännande att koppla upp mot det lokala nätverket.

Batteriet ett stort plus

Nu till de stora fördelarna med att arbeta på en surfplatta. Är du på resande fot så är en läsplatta en hit, inte minst beroende på den överlägsna batteritiden jämfört med en vanlig laptop. Den är dessutom fantastisk att använda när du står öga mot öga med en kund. Jobbar du exempelvis på en byggfirma som specialiserat sig på badrumsrenovering, så finns det knappast ett bättre sätt att visa upp snygga badrumsbilder än på en surfplatta med bra bildupplösning. Detta gäller förstås vilken bransch som helst, gäller det snygga och enkla kundpresentationer så är en surfplatta svårslagen.

Saknar tangentbord

En nackdel är att Ipaden saknar ett traditionellt tangentbord. Inget om du skriver mycket i jobbet, även om det går att ansluta ett tangentbord via Bluetooth.

Så hur funkar paddan som ersättare till laptopen? Jobbar du mycket utanför kontoret och skriver inte så mycket så är den en fullgod ersättare. Annars kanske den mest fungerar som ett komplement.

Ett flertal bra funktioner

Här är några jobbfunktioner som går alldeles utmärkt att utföra på en Ipad eller annan surfplatta:

  • Redigera och dela Office-dokument. En nödvändig funktion, då de flesta arbetsplatser idag arbetar med olika Office-funktioner. Här finns ett flertal olika kvalitativa appar.
  • Kör presentationer på paddan. Det går bra att köra direkt i plattan. För en mindre grupp räcker skärmen, annars går det lätt att koppla till en projektor. Det går även att fjärrstyra en presentation från datorn med hjälp av en platta.
  • E-post, kontakter och kalendrar. Paddan går med några enkla klick att synka mot Google Calendar eller Microsoft Exchange.
  • Det papperslösa samhället är inte riktigt här än. Vill du skriva ut dokument så kan du använda Airprint, som stöds av ett flertal appar.

Som sagt, nog har Ipads och andra läsplattor en framtid på jobbet. Och utvecklingen går stadigt framåt, nya applikationer som anpassas efter arbetslivet utvecklas hela tiden.

5 Aug 2016