Tandläkare i Solna – Allt du behöver veta om tandreglering

Tandreglering är en behandling som används när tänderna växer snett, bettet är fel eller när tänderna är för trångt. Som en erfaren tandläkare i Solna kan jag hjälpa dig att avgöra om tandreglering är nödvändigt för dig.

Tandreglering har blivit allt vanligare för att korrigera tandproblem. Oftast upptäcks dessa problem redan hos barn när deras permanenta tänder börjar växa ut. Under vanliga undersökningar kan tandläkaren upptäcka dessa avvikelser. Om du själv känner att du behöver tandreglering är det något du kan diskutera med din tandläkare i Solna. En tandreglering kan vara till hjälp om du känner att dina tänder inte är raka och att detta påverkar ditt självförtroende. Hos Folktandvården kan personer upp till 23 år få tandreglering kostnadsfritt. Det är vanligt att tonåringar väljer tandreglering för att korrigera sina tänder. Det finns olika alternativ, både fasta tandställningar och avtagbara.

Fatta beslutet tillsammans med din tandläkare

Beslutet om du ska ha tandreglering eller inte är helt och hållet upp till dig. Din tandläkare kan hjälpa dig att avgöra vilken typ av tandreglering som är bäst för dig. Hur länge du behöver använda tandregleringen beror på vilka problem du behöver korrigera. Vanligtvis pågår behandlingen i ett till två år. Din tandläkare kan lägga upp en behandlingsplan som beskriver hur tandregleringen kommer att genomföras. Ibland kan det vara nödvändigt att ta bort vissa tänder för att möjliggöra tandregleringen.

Vilka typer av tandreglering finns det?

Det finns olika typer av tandreglering som kan användas för att korrigera tandproblem. Här är några vanliga alternativ:

  • Fasta tandställningar: Dessa tandställningar består av metallfästen som limmas på tänderna och kopplas samman med en tråd. Fasta tandställningar är effektiva för att korrigera allvarliga tandproblem och ger tandläkaren mer kontroll över justeringen. De är dock synliga och kan vara lite obekväma i början.
  • Keramiska tandställningar: Dessa tandställningar fungerar på samma sätt som fasta tandställningar, men de är tillverkade av keramiska material istället för metall. Detta gör dem mer diskreta eftersom de kan matchas med färgen på dina tänder. Keramiska tandställningar är populära bland vuxna som vill ha en mer estetiskt tilltalande alternativ.
  • Avtagbara tandställningar: Dessa tandställningar är gjorda av genomskinlig plast och kan tas ut vid behov.

Du hittar mer information om tandläkare i Solna på: tandläkaresolna.nu

26 Aug 2023