Tips som skapar snyggare poster

Alla kan skapa och trycka en poster – men alla kan inte göra det bra. En rad olika företag erbjuder smidiga onlinelösningar som gör det enkelt att trycka poster från sitt favoritfoto eller en bild man laddat hem från internet. Några tips som de flesta tryckerier brukar ge till sina kunder är:

Upplösningen är A och O

I de flesta programvaror finns en varningsfunktion som innebär att bilder med för låg upplösning inte ens kan användas när man vill trycka en poster. Orsaken är helt enkelt att företaget inte vill få missnöjda kunder som klagar på för dålig skärpa på bilden. Detta alltså trots att de själva valt att ladda upp en bild med dålig upplösning.

Hur stor bilden behöver vara beror på hur stor poster som ska tryckas. Kom ihåg att kraftig beskärning av bilden även påverkar dess kvalité. Detta om den nya bilden är mindre än posterns storlek.

Med eller utan text?

Det är inte bara fotot man ska välja utan även om det ska vara text eller andra detaljer på postern. En variant, som är relativt populär, är enbart ett citat, strof eller dikt. Men snygg inramning blir den både personlig och en poster som ger ett tydligt budskap.

Storleken spelar roll

Det går att trycka poster i mängder av färdiga storlekar. Vanligtvis är det A4 eller A5 som är grundmått men det finns ett otaliga varianter. Vad passar bäst? Det kan se maffigt ut med en riktigt stor poster men allt beror ju på var den ska sitta och vad som därmed passar bäst.

Det brukar gå att få ändå upp till 1,5 m gånger 2,5 m även om detta knappast är det vanligaste måttet.

Vilka tillbehör passar?

Det finns olika sätt att montera en poster. Det är exempelvis en enkel klämram, via en gatupratare eller träram med plexiglas. Klämramen är billigast och enklast. Fungerar mycket bra hemma om man bara vill hänga upp postern ”lite enkelt”

Gatuprataren används av företag för att nå ut med information och marknadsföring. Då dessa helt och hållet skyddar mot väta an man trycka posters och göra reklam för en butik, ett café eller annat i närheten. Använd ett par gatupratare för att visa vägen till butiken.

Med en träram med plexiglas hängs postern på väggen men skyddas tydligt av plexiglaset. Därmed lämpligt i offentliga miljöer, i butiker, restauranger och liknande. I annat fall är risken stor att pappret i postern snart går sönder.  

29 Mar 2019